Op 12 april namen Savriël Dillingh en Martijn Dekker van CRS deel aan een rondetafelgesprek binnen het onderzoeksproject REDRESS (onderdeel van de Nationale Wetenschapsagenda). Het REDRESS-project onderzoekt, in eigen woorden, “hybride democratische innovaties, waarin vormen van praten (zoals een burgerforum) en vormen van stemmen (zoals een referendum) worden gecombineerd.”
Het was een interessante middag waarbij we vooral gebrainstormd hebben over de werkbaarheid en wenselijkheid van deze hybride innovaties, die uit verschillende democratische ideaaltypen afkomstig zijn. Het organiseren van een burgerforum is bijvoorbeeld gelinkt aan deliberatieve democratie, maar als je vervolgens een referendum organiseert over de uitkomst van het burgerforum, gebruik je een instrument van de directe democratie. Met dit soort vernieuwing is bijvoorbeeld geëxperimenteerd in Ierland, waar een innovatieve combinatie van een burgerforum, betrokken parlementariërs en uiteindelijk een referendum leidde tot doorbraken in wetgeving over onder andere abortus.
Hoewel onderzoeken keer op keer aantonen dat Nederlanders relatief veel vertrouwen hebben in de Nederlandse representatieve democratie, zagen de meeste aanwezigen wel meerwaarde in vergelijkbare experimenten, aanvankelijk eerst op lokaal niveau. Hierbij moet wel voorkomen worden dat aanvullende participatie en/of deliberatie (het uitwisselen van meningen) niet slechts gebruikt wordt om draagkracht te vergroten, maar dat er ook daadwerkelijk geluisterd wordt naar de input die burgers leveren.
CRS zal dit onderzoek op de voet blijven volgen.